Храна за косата

healthy hairПо този въпрос в интернет може да откриете много информация. А и аз вече съм писала. За това без да преписвам от никъде, ще ви кажа какво гласи моят собствен опит и ще ви напомня, че е тъкмо времето да се замислите за храната и косата.

През пролетта и есента косопадът е най-изявен заради времето, смяната на сезоните, атмосферното влияние и т.н. Точно тогава винаги засилвам приема на тези 5  храни, от всички препоръчани, и ако щете ми вярвайте – косопадът се повлиява.

1. Моркови – те съдържат много витамин А, който благоприятства състоянието на скалпа, но освен това е полезен за зрението. Правя си сок от моркови на сокоизстисквачката и става чудесен. ОБАЧЕ внимавайте! Прекаленият прием на моркови може да промени цвета на кожата като за известен период от време го накара да придобие лек жълтеникав нюанс. Това състояние не само може да ви уплаши, но и много лекари могат да го сбъркат с жълтеница, освен ако не признаете, че сте попрекалили с морковите. Тогава лекарите ще се усетят. Затова гледайте всикчо да е в нормата. Аз си правя сок два пъти в първата седмица, след това пия идната седмица, потретвам пак по-идната и после спирам. Все пак ми идват твърде много моркови…

2. Ядки – полезни мазнички ядки – орехи, дори си взимам малко бразилски орех и макадамия. Не пропускам кашу и бадеми. Орехите са богати на селен, кашуто и бадемите пък на цинк. Всички по-мазни ядки съдържат омега 3 мастни киселини, които повлияват добре състоянието на кожата на главата и корена на косъма.

3. Риба – при това също по-мазничка, както и преди съм ви казвала. Може сьомга, риба тон, пъстърва, чернокоп. Те съдържат много омега 3 мастни киселини, протеини, В12 и са идеални за възвръщане блясъка на косата. Липсата им причинява сухота.

4. Спанак, коприва – зелено, много зелено. Да съдържа желязо е добре – за да е здрав косъма от корена до върха. Аз си взимам на салата спанак и… Мммм… му се наслаждавам 😉

5. Яйцата – най-пълноценният източник на белтъци. А ако си спомняте какво сме чели в часовете по биология – косъмът и зениците на очите не са нищо повече от частици от тялото ни, изградени от белтъци. Е, ние не казваме “я колко хубави белтъци имаш” – демек очи, но реално погледнато е нещо такова. Структурата и наслояването определят цвета на очите и косата. Аз хапвам варено яйце сутрин или си правя омлет за вечеря.

Пробвайте и вие като добавите тези храни за здрава коса в менюто си. Пробвайте когато забележите, че повече косми остават по четката и ще се уверите, че съм права.