Хранителните навици влияят на косата ни

Навярно сте забелязали, че в днешно време все повече говори за здравословен начин на живот и здравословно хранене. Хората, които се интересуват от подобни теми, обикновено са активни, спортуващи и внимателно подбиращи храната, която слагат в устата си. Тези хора могат да служат като пример за обществото ни и са много причините, които бих могла да изложа в тази насока, но днес ще се спра върху една основна.

Знаете ли, че начинът, по който се храним, оказва огромно влияние върху вида на косата ни? Голяма част от нашите здравословни проблеми могат да бъдат решени като просто променим част от хранителните си навици. Не е трудно и не е чак толкова сложно. Изисква се малко вдъхновение, допълнителна мисъл и доза желание. И понеже принципите на здравословната кухня до голяма степен се препокриват с храните, които оказват благотворно влияние върху косата ни, позволете ми да ви дам няколко насоки по този въпрос.

foods-for-healthy-hairЗадължително подсигурете в менюто си наличие на “мазна” риба. Сьомгата е безценна в това отношение, защото е богата на омега-3 мастни киселини, витамин B12 и желязо. Всички витамини от групата В между другото са полезни за косата ни. Затова, каквато и представа да имате за хранителните достойнства на фасула, лещата и други бобени растения, запомнете, че тези храни всъщност са полезни и трябва да присъстват в менюто ви. Освен това в състава си са богати на протеини, които са основните вещества, спомагащи за изграждането на нови клетки. В тази връзка не пропускайте и други “протеинови” храни като пилешко месо, яйца, млечни продукти (от последните изварата е сред най-нискокалоричните и най-богата на протеин).

Разбира се, незаменимо е и присъствието на плодове и зеленчуци в дневното ни меню. Те ни доставят голямо количество витамини и минерали, от които се нуждаем. Сред тях ви препоръчвам тъмнозелените листни зеленчуци като спанак и броколи, както и оранжевите като моркови. Хубаво е обаче да оставяте зеленчуците за вечеря, а плодове да приемате между хапванията си през деня. Не пропускайте също всякакви пълнозърнести храни и ядки, защото са необходими, когато говорим за пълноценно и здравословно хранене. Разбира се, с последните не е хубаво да прекаляваме, а да ге консумираме умерено и в мярка.

Накрая и не на последно място искам да наблегна върху приема на вода. Убедете се, че тялото ви е достатъчно хидратирано. В противен случай, с каквото и да се храните, то няма да бъде усвоено максимално, а полезните съставки в храната няма да достигнат до кожата на главата ви и да я подхранят. А в крайна сметка ние точно това целим, нали..?

Позволете ми още едно, последно уточнение. Косата ни расте средно с 1 см. на месец. Това означава, че нейният вид в момента до голяма степен се дължи на начинът ви на хранене от последната година. Респективно, здравият вид на косата ви след една година зависи от начина ви на хранене в следващите 365 дни.