Нещо ново за Свети Валентин

През февруари няма как да не пиша и за най-коментирания и спорен празник – Свети Валентин. Ще се опитам да ви го представя от една по-любопитна страна, за да разберете по колко различни начини се празнува по света. А вие може да изберете своя и да имате още един повод за невероятни спомени.

По дефиниция Свети Валентин е празник, обвит в романтика и любов, ала през вековете е бил много повече от това. Неговите корени могат да бъдат проследени до древноримския фестивал Луперкалия, който е празник на изобилието. През Средновековието в Англия и Франция пък този ден е бил смятан за началото на размножителния сезон за птиците. Оттам идва и концепцията за любовта.

В Италия Свети Валентин е смятан за покровител на влюбените през средните векове, което е дало начало на традицията за изпращане на любовни писма и подаръци. Празникът продължава и днес да е повод за изразяване на чувства и споделяне на специални моменти с любими хора. На Свети Валентин, картичките с любовни послания се превръщат в символ на празника като през 18-и век в Англия става популярно изпращането на “валентинки”. Те били ръчно изработени с текстове с любовни послания.

Към днешна дата в Япония се спазва една дълбока традиция. Тя е жените да подаряват шоколад на мъжете. Любопитното е, че съществуват различни видове шоколад за различни видове взаимоотношения – от “обичаен” шоколад за приятели и колеги до “истински” шоколад за специален човек. Този мил жест се връща обратното от мъжете към жените на 14 март, наречен Белият ден. Тогава силният пол отвръщат на подаръка с бели сладкиши.

В много Азиатски и Африкански страни Свети Валентин е по-скоро празник с поставен акцент върху приятелството, а не върху романтичната любов.

За мен това е просто един от дните ни, в които може да бъдем по-добри и да изразим любовта си. А наложеното клише за бонбони, вино и бижута е за тези, които не могат да развихрят въображението си.