Един стар обичай за косата

Ние българите имаме много традиции и обичаи, останали още от траките, славяните и прабългарите. Колкото и да ни е трудно да си признаем, вярваме и в някои турски суеверия. Но днес няма да пиша за тях, а за един, за който съм сигурна, че сте чували, но едва ли знаете много за него.

Старият български обичай, за който ще пиша днес, е че не бива да се подстригваме през март. На пръв поглед изглежда нелепо и едва ли някой в днешните модерни времена го спазва. Ала тази традиция има своите дълбоки спиритуални корени. Тя е за връзката с природата и вярванията за енергийния поток между човека и космоса през март. И аз намирам логика в тях – ще ви споделя, за да видим дали и вие ще я усетите.

Ето и какво се крие зад българския обичай за подстригването през март. Смята се, че това действие може да доведе до загуба на силата и здравето, тъй като месецът е свързан с пробуждането на природата и обновяването на живота. Традицията е базирана на вярванията, че човек трябва да запази своята “жизнена енергия” в този период на годината. А обикновено неин символ е косата, която расте като тревата и олицетворява плодородието. Неслучайно и жените са имали дълги плитки, а мъжете не са били с много късо подстригани коси.

Подобен тип обичаи отразяват дълбоката връзка между човека и природните цикли. Защото колкото и да не ни се вярва, то слънчевите изригвания, лунните затъмнения ни влияят и ние сме свързани със законите на природата. Зная, че много хора може да не следват стриктно тези традиции днес, но те все още представляват интересен аспект на българската културна история и е хубаво поне да сме запознати с тях.