Зимен косопад?

Косопадът е естествен процес, при който старата коса пада, за да позволи на новата да израсне. По принцип се наблюдава най-често през късна есен или летния сезон, но при много хора се проявява и през зимните месеци.

Затова, ако забележите, че по четката или по възглавницата остават повече косми от нормалното (над 100), трябва да вземете по-сериозни мерки.

Първо косопадът трябва първо да се изследва медицински. При много жени симптомът се проявява поради дефицит на желязо.

Други причини могат да бъдат намерени в нездравословен начин на живот, стрес, неправилно хранене, прекалена киселинност или заболявания. След като косопадът бъде изяснен медицински, може да се обмисли и цялостна концепция. Тя включва рехабилитация на червата, промени в диетата или алкална грижа за косата и скалпа. Като алтернатива може да разчитате на цинк или да приемате желязо в комбинация с витамин А, за да стимулирате растежа на косата.

Ако нямате здравословен проблем, то най-вероятно страдате от зимен косопад. В такъв случай, започнете да носите шапки, за да предпазите косата от сняг, вятър или дъжд. Атмосферни влияния като тези правят косата склонна към цъфтеж и косопад.

Високата температура на водата, с която се къпете, също може да е причина за прекомерно падане на косата. Сешоарът също дехидратира косъма, като го прави сух и склонен към начупване. Освен това влияе върху състоянието на скалпа като вреди на фоликулите на косъма и косата пада.

Много хора избягват подстригването през зимните месеци, което е грешка. Косата трябва да се освежава на всеки 1-2 месеца, за да бъде здрава.