Нова прическа като израз на вътрешна промяна

Жена, която подстригва косата си, е на път да промени живота си. Чували сте стотици пъти тази известна фраза на Коко Шанел, но замисляли ли сте наистина над нея?

Факт е, че след драстични преживявания, настъпила в живота ни, сме много по-склонни да експериментираме и променяме външния си вид. Защото промяната започва вътре в нас. Например след раздяла искаме да съобщим на външния свят, да покажем, че сме готови за нещо ново. Това работи, особено при дамите, чрез нова прическа. Но наистина ли може да се сбогуваме със старото си Аз, само като премахнем няколко сантиметра коса или сменим цвета?

Според редица психолози, отговорът е абсолютно да. Косата ни, независимо дали е добре поддържана, с модерна прическа или напълно естествена и семпла, позволява да се направят много изводи за характера и емоционалното състояние. Затова за много хора, видът на косата е предпоставка за добро или лошо настроение. Замислете се как дори да сме облечени в най-модерните дрехи и да носим най-красивия грим, няма да се чувстваме напълно добре, ако косата ни не изглежда или не я чувстваме добре.

Разбира се, ние също изпращаме психологически сигнали чрез прическата си и начина, по който косата ни е поддържана. Те могат да предизвикат симпатия или антипатия у околните и хората, с които общуваме. Важно е да запомним, че косата не съставлява нашата личност, но я отразява. Така че винаги трябва да се питаме наистина ли това сме ние? Ако не харесвате цвета или дължината на косата, променете ги, изразете себе си и ще видите, че скоро ще се почувствате по-добре.