Магическата сила на косата

Здравейте. Днес в блога си реших да споделя с вас една по-различна тема. Отново е свързана с косата, но този път няма да говорим за прически и грижа. Ще погледнем на нея от друга страна – митичната. Всички сме слушали за нея, знаем историята за Самсон и още куп подобни примери. А вярваме ли, че косата ни притежава необикновена сила?

В древността към косата се е отнасяло с голямо уважение. Хората вярвали, че тя е символ на мъдростта и проводник на необикновени способности. Според прическите пък могло да се разбере семейното положение на човек и социалния му статус.

Например в древен Египет хората са използвали вид перука, чийто ръст показва състоянието в обществото. Келтите са прибирали косата си назад и са използвали варов разтвор, за да я задържат в това положение. Воините вярвали, че този външен вид изглежда страховито и носи късмет в битките.

Древните гърци, когато се женят, отрязват и изгарят кичур коса, което символизира получаването на нов статус. Освен това те извършвали действия с косата на погребения и други различни ритуали.

В Русия са смятали, че всяко момче трябва да носи плитка, направена от 3 нишки. Такава прическа символизира единството и хармонията на 3-те свята: Yavi (реалност), Navi (тънък свят) и Rule (светът на боговете). Смятало се е, че чрез плитката в тялото влиза небесната сила, даваща здраве и щастие на нейния собственик. Ако момиче се ожени пък, плитката й бива сплетена и разделена на две, тъй като се смятало, че трябва да получава енергия не само за себе си, но и за бъдещето си дете.

Във вярванията на различни страни по света загубата на коса символизира загубата на сила – физическа, морална и дори магическа. Да се подстриже косата пък се смятало за огромно унижение. Затова враговете често подстригвали косата на своите пленници, което се превръщало в зрелище.

Косата често се свързва и с различни магични ритуали. Чели сме приказки, гледали сме филми и сме слушали предания, в които, за да направиш добро или зло на човек, задължително взимаш кичур от косата му. А вие знаете ли други подобни интересни факти? Ще се радвам да споделите.