Грижа за изрусената коса през лятото

Хлор и солена вода, горещи слънчеви лъчи и лек морски бриз – това, което означава чиста релаксация за нас, се отразява на русата коса зле и е необходима допълнителна доза грижа.

Може да е изкушаващо, но моля, не изрусявайте косата си точно преди лятната ваканция. Тъй като боядисването атакува структурата на косъма – а хлорът и солената вода могат да причинят още по-големи щети. По-добре е да освежите русата си коса няколко седмици преди или след почивката си.

Въпреки това, все пак трябва да отидете на фризьор малко преди почивката си, за да подстрижете върховете. Защото ако предварително сте отрязали повредените връхчета, може да очаквате по-здрава коса по време на почивката. Ако сте го пропуснали преди ваканцията, най-добре е да отидете направо при доверения си фризьор след това.

Не само кожата ни се нуждае от слънцезащитна защита през лятото, но и косата ни. Не стойте твърде дълго на жаркото слънце и се предпазете от слънчевите лъчи със слънчеви шапки или лек шал. Има и шампоани и спрейове за грижа за косата с включена UV защита, които могат да осигурят допълнителна грижа.

Също така, не натоварвайте допълнително косата си. Сешоарът, пресата за изправяне и други стилизиращи устройства оставете вкъщи – напълно естествените плажни вълни, сладките прически с плитки или мократа коса и естественият вид са най-красивите визии сега. След баня оставете косата си да изсъхне на въздух. Или най-добре е да използвате мека кърпа от микрофибър – в спешни случаи ще свърши работа и памучна тениска. Меката повърхност не наранява допълнително косата.