Храна, която води до косопад?

Щастието идва отвътре навън, също както здравето за организма, а оказа се, че това важи в пълна сила и за косата. Наскоро прочетох статия, в която се обяснява вредното влияние на някои храни върху косата ни и как те могат да предизвикат косопад. За мое огромно съжаление, по-голямата част от тях включват любими мои ястия.

Първо място заемаха храните с високо съдържание на живак. Това са някои морски деликатеси като суши, месо от акула, риба тон и риба меч. Разбира се, не е задължително да ги изключим напълно, но е препоръчително да сведем приема им до минимални количества. За сметка на тях, спокойно може да си похапваме пъстърва, сьомга, скариди, сом.

За вредата от захарта и тестените изделия сме запознати всички. Въпреки това, понякога е много трудно да се ограничим. Особено за нас, жените, шоколад, мъфин или парче торта могат да оправят настроението ни моментално. В същото време обаче вредят на косата, а и фигурата ни. Захарта и нишестетата също състаряват кожата ни. Те са и са сред водещите фактори за риск от диабет и други проблеми, свързани със здравето ни.

Не само храни, но и консумацията на напитки уврежда косъма и причинява косопад. Няма да се учудите, че това са газираните и алкохолните. Косата, а и ноктите ни са изградени от вид протеин – кератин. По-честата консумация на спиртни напитки намалява синтеза му, косъмът изтънява и пада. Газираното, от своя страна, увеличава нивата на кръвна захар в организма и влияе негативно върху кръвообращението. Лошото кръвообращение пък води до отслабване на космените фоликули и също крайният резултат е косопад и влошено здраве.

Надявам се, че съм била полезна и ще знаете какво да избягвате или поне намалите консумацията, за да се радвате на красива и здрава коса.