Как да не изгаряме на плажа

Летните теми са ми толкова любими. Но заедно с плажните дни, парти вечерите и релаксът от сивото ежедневие, няма как да не засегна и въпросът за здравето и грижата за кожата. А трябва да си признаем, че слънчевите изгаряния са сред най-коментираните и изстрадали теми.

За да не получите изгаряне на кожата, просто трябва да проверите дали и как спазвате тези прости правила.

Започваме от факта, че стоенето под чадър, че не може да ви защити по никакъв начин от изгаряне. Сигурно ви се случвало на вас или сте чували, че някой цял ден бил на сянка и пак с червена кожа. Причината е, че чадърът играе роля на 20-и фактор, а в комбинация с морския бриз, щетите по кожата са сериозни.

Следващото важно правило е да не бъдете на плажа в периода 12-16 часа. Точно по това време слънчевите лъчи са най-силни и е възможно да навредят най-много. Дори да сте на бара или, както казахме, под чадъра, не може да си гарантирате защита.

За да се почувствате по-сигурни в това, че няма да получите слънчево изгаряне, трябва да нанасяте редовно слънцезащита. Това означава да изберете защитен продукт минимум с 30-и фактор и в най-добрия случай 50-и (той не е само за деца). Задължително нанасяйте от крема или спрея на всеки час – звучи много често, но изобщо не е.

И накрая не забравяйте да нанасяте необходимото количество слънцезащитен крем, без да пестите. Кожата ви трябва да е добре овлажнена. Повтаряйте нанасянето дори след излизане от водата и то веднага щом изсъхнете. Не губете време, защото може да предизвикате изгаряне с комбинацията от сол и слънце.

Не забравяйте, че тенът е здравословен, защото е защитна реакция на кожата. Но да се излагате за кратко на слънце, за да събирате витамин Д и да се чувствате добре, е задължително. Просто трябва да бъдете внимателни за кожата си.