Рициново масло за красива коса (част 2)

В грижата за повредената коса неизменен помощник се явява чудодейната сила на рициновото масло. В предния си блог започнах темата за натуралния продукт. Споделих с вас как правилно да бъде нанасян, за да се избегне излишно утежняване на косъма. Тъй като рициновото олио е доста мазно, достатъчни са само няколко капчици. Но има и изключения.

Сухата и чуплива коса например се нуждае от малко по-обилно намазване с маслото. Без да се прекалява, разбира се. За да я третираме правилно, трябва да смесим подхранващ балсам или маска за коса с няколко капки рициново масло. За оптимален резултата и дълготраен ефект трябва да нанасяме тази смес върху косата след всяко измиване. Ако нанасяме маслото като маска преди банята, трябва да не го отмиваме с гореща вода, а по-скоро с хладка.

Знаем, че косата расте по-добре, благодарение на рициново масло. Затова, ако искаме здрава, гъста и дълга коса, трябва да масажираме равномерно малко рициново масло в измита, подсушена с кърпа коса. След това трябва да увием главата си с прозрачно фолио и да оставим да действа една нощ.

Важно: Тъй като често може да е необходимо многократно измиване с шампоан за пълно отмиване на маслото, трябва да се използва допълнително мек, щадящ шампоан, подходящ за ежедневна употреба.

Колкото по-суха е косата, толкова по-бързо се наелектризира и започва да „хвърчи“. Какво помага в такъв случай? Може да смесим рициново масло с вода (съотношение 2: 1) в спрей бутилка, да разклатим добре и да напръскаме малко количество по върховете след оформяне.

Полезни са и редовните масажи на скалпа с рициново масло. Те не само стимулират кръвообращението, но и снабдяват с важни мазнини и витамини. Препоръчително е също да оставим маслото да действа една нощ след масажа.

А вие пробвахте ли вече рициновото масло? Споделете резултатите си.