Оризова вода за коса

Оризовата вода като тайна за грижа за лъскава и дълга коса идва от Азия. Японските придворни дами били запознати и използвали оризовия бульон като лечение и дълготрайна грижа за дългите си коси. Жените от китайското племе Яо пък разказват, че прилагат чудодейната отвара още от 12-ти век.

Те подстригват косата си само веднъж в живота си – на 18-ия си рожден ден. Според традицията, дългата коса символизира просперитет и дълголетие. Жените Яо дори попадат в Книгата на рекордите на Гинес с косите си, дълги повече от два метра и третирани изцяло с оризова вода.

Ферментиралият ориз има високо съдържание на протеини, нишесте, аминокиселини и витамин В и Е. Тази смес за грижа трябва не само да поправи върховете, но и да предотврати нацепването на краищата и да придаде прекрасен блясък . Други свойства за грижа включват: повече обем, структурата на косъма се укрепва, косата става еластична, намалява се косопадът и растежът се стимулира.

Но не се препоръчва за всички типове коса. За да разберете дали тази тенденция е за вашата коса, напълнете чаша с вода, отрежете малка част от косата и я поставете във водата. Ако кичурът потъва до дъното на стъклото или се колебае в средата, следователно косата ви е здрава и добре овлажнена. Можете да започнете с оризова вода.

Въпреки това, ако косата остане на повърхността, това показва ниска порьозност на косата. Следователно, трябва да използвате лечението на всеки няколко седмици или изобщо не, тъй като оризовата вода може да направи косата ви много суха.