А вие знаехте ли, че …?

Косата – колкото е уникална, толкова е и важна, не само за самочувствие и добър външен вид, но и с останалите си функции. Хайде днес да разгледаме малко интересни факти:

Знаехте ли например, че човек средно има около 100 000 косъма на главата си? Броят им може да варира в зависимост от гените и други фактори.

Косъмът се състои предимно от протеин, наречен кератин. Този протеин е също така съставна част на ноктите и външния слой на кожата. Ето защо кератинът е основна добавка към почти всички козметични продукти. С тяхна помощ попълваме липсите му там, където е нужно и осигуряваме допълнителна защита за косата и кожата си.

Косъмът живее средно между 2 и 7 години. Това значи, че косата ни постоянно постоянно расте и се регенерира. Нейният цвят се определя от количеството на меланина. Той е пигмент, който влияе също за цвета на кожата и очите.

Броят на космите може да бъде различен за хората с различен цвят на косата. Например, хората със светли коси обикновено имат повече косми, докато хората с тъмни коси имат по-малко.

Косата расте с по-голяма скорост през лятото. Топлото време стимулира косата да расте по-бързо, докато студът може да я забави.

Дължината на косата може да бъде повлияна от генетиката, но и от фактори като храненето, стреса и грижите за нея.

Косата съдържа информация за наличието на токсини в организма. Този факт я прави полезна за наркотични и токсикологични анализи.

При някои хора, косата може да бъде “прясна” цяла година. Това се нарича анагенна фаза и може да бъде забавена от фактори като бременност и някои болести.

Косата е изключително здрава. Единичен косъм може да издържи тегло до 100 грама, което е около 40 пъти тежестта на същия диаметър проводник от стомана.

Тези факти подчертават важността на грижата за косата и как тя може да отрази общото здравословно състояние на организма.

А вие какви още знаете?