Сива коса от определена храна?

Здравейте! Наскоро попаднах на интересна публикация, според която някои храни могат да могат да имат вредно въздействие върху космените фоликули и да нарушат процеса на пренасяне на меланина в тях. Или с други думи – да допринесат за по-бързото посивяване на косата. Тази теза споделя диетоложката Елена Соломатина, а храните, които според нея са причинители на този процес, са пържените, мазните и сладкишите.

Не бива да забравяме обаче, че посивяването на косата е част от естествения процес на стареене и обикновено се дължи на намаляващото производство на меланин – пигмент, който дава цвят на косата. Въпреки това, има някои фактори, които могат да ускорят процеса на посивяване на косата.

Въпреки че няма директни научни доказателства, че определени храни предизвикват посивяване на косата, някои изследвания и теории са предложили свързаност между дефицит на определени хранителни вещества и посивяване на косата.

Недостиг на хранителни вещества като витамин B12, фолиева киселина, витамин B5, биотин и мед, може да се свърже с посивяване на косата. Възможно е тези хранителни вещества да играят роля в производството на меланин.

Свободните радикали и оксидативния стрес могат да повлияят на здравето на косата и да ускорят посивяването й. Храни, богати на антиоксиданти, като плодове и зеленчуци, могат да помогнат да се намали оксидативния стрес. Генетиката също играе важна роля в баланса на меланин в косата.
Някои хора имат генетична предразположеност към по-рано посивяване на косата.

Въпреки че храната сама по себе си не е пряко свързана с посивяването на косата, консумацията на здравословна и балансирана диета, която включва разнообразие от хранителни вещества, може да поддържа здрава и блестяща коса.