Здрави с ечемична трева

Ако търсите най-добрата суперхрана, то отговорът е в едно от най-познатите зърна в света: ечемикът, или иначе казано ечемична трева. Японския лекар и фармаколог Йошихиде Хайвара изследва стотици растителни видове, за да намери най-здравословния и избира ясен победител: ечемичната трева. Оказва се, че тя съдържа повече минерали, микроелементи, витамини , антиоксиданти, хлорофил и ензими от всяко друго зелено растение.

Малко след засаждането на ечемичните зърна от земята поникват яркозелени стръкчета. Това са младите кълнове от ечемик – точно този вид ечемик, който обикновено идва при нас като зърно в супермаркетите.

Ечемичната трева се жъне преди ечемикът да образува зърната си. Суперхраната на този етап все още не съдържа глутен, но съдържа много въглехидрати – около 300 kcal на 100 гр. Поради високата си енергийна плътност, ечемичната трева често се използва и като храна за животни.

Най-лесно е да приемате ечемична трева под формата на органичен прах или капсули. Прахът от ечемична трева е много универсален: просто го смесете в шейк, смути или мюсли. Ако не харесвате вкуса на ечемичната трева, най-добре я приемайте на капсули или таблетки. Следвайте инструкциите на производителя и не забравяйте да пиете достатъчно течности. Можете да се насладите на ситно нарязана прясна ечемична трева в салата или да я поръсите върху супи, омлети.

Консумирайки я, след време ще усетите ползите от изключителна комбинация от жизненоважни вещества. Противовъзпалителните ефекти се приписват на специалния състав от витамини, минерали, микроелементи и др., а ечемичната трева стабилизира сърдечно-съдовата система и понижава високите нива на холестерола.

Също така има положителен ефект върху здравето на червата, потиска апетита и помага в отслабването. Други ползи от редовната употреба могат да бъдат силна коса и чиста кожа.