Защо „цъфти“ косата?

„Цъфтящата“ коса е кошмар за всяка жена и е най-голямата индикация, че защитният слой на косъма се е „износил“. Това се случва най-често от температурните амплитуди при смяната на сезоните или при често третиране на косата с преса, маша, боя.

А обичате ли да носите косата си вързана? Да, удобно и практично е, но този вид прическа влошава движението на кръвта и спира потока на хранителните вещества към косата. Това също неминуемо води до нацепване на косъма.

Всички знаем, че приемът на достатъчно количество вода е жизненоважен. В противен случай се дехидратираме и влошаваме не само кожата, но и косата си. Така че започнете да пиете повече вода, не кафе, чай или сок, а вода. Разнообразете и менюто си, като се постарайте да включите зелени зеленчуци, риба, месо, млечни продукти и зърнени храни.

Жаркото слънце, морската вода и силният вятър са едни от най-големите врагове на косата. На плажа се погрижете за нея така, както се грижите за кожата си. Нанесете подходяща защита за косата, в козметичните магазини и аптеките има богата гама от продукти, които ще намалят риска от увреждане на косъма.

Не са за пренебрегване и негативните емоции и стресът. Те не само могат да влошат здравето, но ще повлияят и върху здравия вид на косата. Затова не задържайте емоциите в себе си, а открийте правилната формула за справянето с тях.

Увреждането на косата и последващите цъфнали краища са комплексен проблем и най-често промяната трябва да започне отвътре навън. Помислете над гореизложените факти и променете хранителните си навици в положителна посока.

Полагайте правилната грижа за вашата коса, като се консултирате със специалист за продуктите, които да използвате или терапиите, които да прилагате. Не забравяйте редовната пострижка – хем чисти цъфтежа постепенно, хем освежава прическата.