Грижа за косата при спортуващи дами

Спортът е здраве, но често не се оказва толкова благоприятен за косата ни, както за тялото и духа ни. Честите тренировки могат да окажат негативно влияние върху състоянието на косата, особено ако е боядисвана. В следващите редове ще споделя с вас няколко хитринки и полезни действия, с които спортуващите дами се грижат за здравия и бляскъв вид на косата си.

Забравете стегнатата опашка или кок. Да, практично е, удобно е, … вредно е. Прибирайки косата си в стегнат кок или връзвайки я на любимата „конска опашка“, рискуваме да предизвикаме появата на цъфтеж. Знам, че всички сме свикнали да виждаме спортистките с прибрани коси, но аз лично смятам, че това е заради медийното им присъствие. Вариант е, при следващата тренировка, да заложим на небрежна плитка. Пак е удобно, а и след като разплетете косата си ще получите бонус – къдрички.

Сухият шампоан е перфектно средство при интензивни тренировки. Не само елиминира потните следи, но и придава небрежен ежедневен вид на прическата. Сухият шампоан е за предпочитане пред всекидневното миене на косата. Водата я изтощава, а ако е боядисвана бързо измива цвета ѝ. Шампоаните пък водят до нарушение на pH баланса на скалпа и косата се омазнява два пъти по-бързо.

Забелязвам, че при спорт рядко се обръща внимание на грижата за косата и нейното подхранване. Посъветвайте се със специалист за всяка стъпка – от шампоана до стилизанта и се наслаждавайте на блестяща и здрава коса дори след тренировка.