Вместо телефони – аналогови алтернативи

Живеем във времена, в които да видиш дете с мобилен телефон е нещо съвсем нормално. Децата искат да играят – факт. А технологиите им предлагат неограничени възможности за това. Голямото предимство на дигиталните игри е, че може да се играят много заглавия самостоятелно и по всяко време или с други, които са свързани чрез интернет. Ако искате да отдалечите децата от мобилните телефони, може да разчитате на функцията модел за подражание.

Родителите, които са по-широко скроени и отделят повече време за съвместни забавления с децата, често са по-силен магнит от всеки смартфон. Въпреки това, има и дигитални игри, които могат да се използват за примамване на малките сред природата например. Като Pokémon Goл или пък по-новата Harry Potter: Wizards Unite с подобен геймплей. И двете игри предразполагат за обиколки навън със смартфона, за предпочитане в малки групи. Виртуалните обекти се събират или – в безпроблемно представяне – противниците се „бият“.

Според скорошно проучване над 60% от всички деца в детските градини играят на мобилните телефони на родителите си повече от половин час на ден. Дигиталната детегледачка или занимавка дава на изморените възрастни кратка почивка. Този модерен метод за “грижа за децата” не представлява проблем, стига да не се превърне в навик. Ако все пак родителите имат нужда от глътка въздух, по-добре ще е да помолят роднини или приятели да останат малко с децата, отколкото да ги оставят сами пред телефона или телевизора.

А защо и възрастните, и децата обичат толкова много социалните медии? Защото отговарят на основните им нужди. Социални връзки, забавление и почивка. Да търсим информация или да получаваме обратна връзка под формата на „харесвания“ чрез селфита. Похвалата и вниманието обаче не могат да бъдат постигнати само чрез публикации. Спортни или творчески състезания, но също и семпли комплименти – накратко: вниманието на други хора в реалния живот – могат да заменят много дигитални харесвания. В крайна сметка не може просто да щракнем върху „Харесва ми“. Може също да го кажем или чуем.