Прическата преди майчинството

Здравейте, красиви читатели!

Днешната тема е малко по-социална и главно действащо лице в нея е безотговорната суета на някои майки. Подхващам този проблем, защото място не можех да си намеря вчера след посещение на фризьорския салон, чиито услуги ползвам. Там заварих майка на около 30-33 години със своя син – 5 годишно уникално сладко хлапе. Очевидно малчуганът е от онези дечица, които имат свръхенергия и постоянно правят нещо и притичват, направо прехвърчат от единия край на стаята до другия. 

Bad-Mother

Дотук всичко нормално, ще си кажете. Аз също си мислех така. Докато момченцето не взе да пипа из контактите в салона, да пипа машите, пресите и други електрически уреди. Майката, на свой ред, която бе заета с коментиране на някакъв турски сериал, докато правеха прическата й, почти едносрично и едва безмълвно му повтаряше: “Не, спри.”, “Стига.”, “Ела при мен”. Но нищо повече. Докато в един момент хлапето не бутна туба с професионален шампоан, който явно бе скъп. Последваха викове, крясъци, каране и шамари…

Всяка жена е майка на детето си и не бих искала да размахвам поучително показалец. Но, струва ми се, ако още първия път, когато малчуганът се заигра с нещо, което не трябваше, а сериаловедката бе отишла при него и му бе обяснила, че така не се прави, защото така, така и така, до грозната гледка нямаше да се стигне.

Това се отнася до всеки аспект на възпитанието на децата. Родителите не трябва да чакат проблемът да назрее и да заравят глава в пясъка с “нямам време”. Децата имат нужда да им се обясни кое е правилно и кое грешно, не да бъдат нашляпани, защото за майките е по-важно да изкоментират поредния сериал.