Подстригваме краищата и смъкваме товара

Животът на човек е пълен с възходи и падения, ежедневието със стресови ситуации, несгоди, но и красиви мигове. Много приятели напоследък ми споделят, че напрегнатите дни са доста повече от хубавите преживявания и често не могат да се отърсят от неприятното усещане, че трупат негативни емоции в себе си.cutyourhairoff

Ние жените смятаме, че лекарството против стрес е пазаруването, спа или фризьор. Чувството на увереност за правилността на терапията ни се засилва, когато наистина отделим няколко часа за себе си и ни застигне душевно спокойствие. А особено приповдигнато е настроението ни след подстрижка, боядисване или къдрене. Фризьорът се превръща в личен терапевт, на когото си изпяваме каквото ни тежи на душата, докато сътвори чудо с косата ни.

А чудесата с косата и настроението ни наистина стават. Някои народи вярват, че силата и мъдростта на човека се трупва именно в косата. Затова, много вярвания отичат рязането на косата като форма на чест и белег за житейски опит и мъдрост. Други народи пък защитават твърдението, че тежестта на живота също се трупа във върховете на косата, за това тя се изменя, изтънява, капе или и от време на време цъфти. За да се освободи от тегобите, човек трябва да подрязват върховете на косите си точно толкова, че да отреже “лошото” тегло. Интересна интерпретация, но може би и доста вярна.

Замисляли ли сте се, че понякога именно отрязването на косата е малкото, което ни освобождава. След фризьор не се ли чувстваме леки и въздушни. Сякаш сме снели от главата си тежестта на негативните преживявания. Излизаме на улицата с усмивка, облекчение и разбира се високото самочувствие, че сме направили нещо ново със себе си и сме си подарили малко лично време.