Незаменимата помощ на кератина (част 2)

Пробвахте ли вече някоя кератинова терапия? А продукт за коса с кератин? Останахте ли удивени от резултата? Изправянето на косата с кератин я изглажда, прави я копринено мека и еластична. За тази цел кератинът се нанася върху косата и се нагрява силно, като най-често се използва специална кератинова преса за коса.

Освен чрез уреди обаче, кератин може ли да се приема и чрез храната? Той трябва да се произвежда от организма, от аминокиселини, така че не може да бъде погълнат директно с нещо, което консумирате. Целевата доставка на протеини обаче може да насърчи производството на кераноцити или да противодейства на дефицита.

Съзнателна и здравословна диета също подпомага тялото в поддържането на съществуващия в него кератин. Това включва много растителни или животински протеини, например от яйца, сирене, мляко, месо, риба, морски дарове, соя или ядки. Тъй като цинкът участва и в синтеза на кератин, силно се препоръчват зеленчуци, богати на цинк, каквито са боб и леща. Броколи, карфиол, моркови или плодове като грозде също трябва да присъстват по-често в дневното меню. Храни като бирена мая, амарант или студено пресован зехтин също спомагат за поддържането на производството на кератин.

Витаминът биотин пък играе важна роля в метаболизма на протеините: зърнените продукти, морковите, гъбите и фъстъците са богати на тях. От друга страна, трябва да се избягват продуктите от бяло брашно, захарта и въглехидрати – особено мазните храни. Премахнете бързото хранене и вместо него си набавете полезни продукти, които ще окажат влияние както на вътрешната, така и на външната красота.