Незаменимата помощ на кератина (част 1)

Всички сме чували за кератина и ползите му за косата ни. Почти няма продукт за коса – шампоан, маска, балсам, кристали и дори преси, които да не го включват в състава си. Предполага се, че той изправя, възстановява, укрепва и придава блясък на косата – но наистина ли е така?

Кератинът влиза в структурата на косата, кожата и ноктите ни чрез протеинови съединения, които тялото ни образува само. Те обхващат клетките на костния мозък, които образуват ядрото на косъма, над което има защитна кутикула. Той влияе за изправянето на косата и пречупва светлината, придавайки блясък.

Всяка коса се състои от над 80 процента от тези специални протеинови молекули. Останалото е вода, пигменти и липиди (естествени мазнини). От вътрешната страна кератинът укрепва косата, а на повърхността има защитен ефект и я прави устойчива.

Механични, химични или външни влияния като прекалено горещо сушене, топло къдрене, боядисване или изсветляване могат да намалят количеството кератин в косата. Екологичните фактори като замърсяване на въздуха, топлина или студ също могат да повлияят на косата, както и небалансираното хранене с липса на хранителни вещества или излагане на прекомерен стрес. Резултатът не закъснява и води до чуплива и суха коса.

Проблеми с косата цъфналите краищата например също могат да се дължат на дефицит на кератин. Кератиновите процедури и продуктите за грижа за косата връщат на косата нужното количество от него, което придава защитно покритие и я прави жизнена и еластична.