Кога косата се наелектрезира

С проблема с наелектризираната коса се е сблъсквала всяка от нас. Какво правим обаче, ако малко преди да излезем за важна среща, в главата приличаме на глухарче.

На първо място е важно да се разберат причините за това неприятно явление. Трябва да знаем, че за наелектризирането на косата няма сезон, то може да случи по всяко време на годината, макар че най-често е през зимата. Студеното време, температурните разлики и липсата на достатъчно хидратация правят всеки косъм със собствено мнение … и посока.

Преди да започнем опитомяването на опърничевата коса обаче, нека разгледаме основните причини за появата на статично електричество.

През зимата всички обичаме горещата баня, но твърде топлата вода уврежда косата ни, като я лишава от натуралните масла и естествената хидратация. В комбинация с последваща обработка с топлинни уреди като сешоари и маши, косата ни съвсем се обезводнява, което я кара да „хвърчи“.

Това, което трябва да направим е, да мием косата си с по-хладка вода, за да запазим естествената й структура и блясък. Също да избягваме ежедневното третиране с преса, маша или друг вид обработка. Всички искаме хубава прическа и добре оформена коса, но нека това не бъде за сметка на нейната здравина.

За да се справим с неприятната ситуация, трябва да използваме и естествени масла. Такива са лененото, лавандулово, розово и други. Освен че подхранват в дълбочина, те ще оформят прическата и ще премахнат статичното електричество.

Освен за влагата в косата, хубаво е да обърнем внимание и върху влагата на въздуха, който също се явява фактор за наелектризиране. На пазара се предлагат специални овлажнители на въздуха, но ако са твърде скъпи като цена, можем просто да налеем съд с вода, който да поставим на или близо до отоплителния уред.