Мъж с дълга коса? Дайте го насам!

long hair manТака реагират не малко жени. Всъщност късата подстрижка при мъжете е останала от военно време. И днес войниците трябва да носят косата си на см или два от скалпа. Което е абсолютен парадокс в историята на човечеството или историята на модата изобщо. Всеизвестно е, че косата се е считала както за признак на женственост, така и на мъжественост. В азиатските култури поддържането на дълга коса, хваната на конска опашка или ниско на тила, е знак за достойнство. Колкото по-дълга е била опашката, респективно плитката, токова по-достоен е бил мъжът. За тежко поругателно наказание се смятало отнемането на тази чест, сведено до отрязване на косата. Защо косата, ще попитате. Защото това е видимата част, забелязва се от всеки, а бавното израстване символизира дългия период от време, който ще отнеме на мъжа да възвърне отнетата чест.

Днес не на шега много жени наистина полудяват, когато видят мъж с дълга коса. Въпреки че стереотипно се смята, че дългата грива е типична дамска прическа, тя  все пак намира не малко приложение и сред представителите на противоположния пол в определени среди. Такива са метъл и рок почитателите. Силовата музика е бунт срещу съвременните прищявки на масово оформяне на вежди, обезкосмяване на краката, ръцете, гърди и проявата на типично женска суета.

И тази визия им печели дивиденти. Старите нрави се зараждат отново във филмите. Богове, крале, върколаци и принцове в кино продукциите тенденциозно имат по-дълга коса. Това прави лицето на мъжа по-мистериозно, по-благородно, чертите изглеждат по-романтични и страшни по един особен начин. Харесва се на жените, става все по-търсено от мъжете.

А вие харесвате ли мъже с дълга коса?