Да сушим косата си като професионалисти

Здравата и красива коса е вечният символ на женствеността. Тя е от първите неща, които правят впечатление у околните и влияе на самочувствието ни. А и един комплимент за поддържана коса никога не е излишен, нали?

Грижата за косата обаче не се изчерпва само с качествените продукти и начина на миене. Основна стъпка по пътя за здрава и бляскава грива е и правилното сушене. Професионалните фризьори съветват да оставим косата си да изсъхне естествено, за да запази добрия си външен вид и здравината на косъма. Разбира се, не винаги имаме тази възможност, затова ви предлагам няколко лесни стъпки, с които да щадим косата си, сушейки я като професионалисти.

Препоръчително е след баня да подсушим косата си с кърпа. Увиваме я за не повече от 15 минути, като така кърпата попива част от влагата. Доказано е, че директното сушене на напълно мокра коса уврежда драстично нейната структура и води до накъсване.

Друга често допускана грешка е да разресваме косата си, докато е мокра. Тогава тя е по-уязвима и еластична, а гребенът или четката може да нанесат сериозни щети върху скалпа и косъма.

Преди същинската част да започне, трябва да нанесем термозащитен спрей. На пазара се предлага богата гама от такива продукти, които не само са ефективни, но и оставят приятен аромат върху чистата коса.

Въпреки че съвременните сешоари са особено щадящи към косата, специалистите съветват да не настройваме най-силната струя на уреда, а да я направим приятно топла. Сешоарът не трябва да бъде и много близо до главата ни и трябва да го движим непрекъснато, така че да суши различни зони.

Препоръчително е да разделим косата си на пластове, за да става сушенето равномерно. Започва се първо от най-долния пласт, като наведем надолу главата си и така с всеки следващ. Сушенето винаги се извършва от корените към краищата, като можем да разресваме кичурите с пръсти. Този метод придава и естествен обем на косата ни, като не заплита краищата.

Добре е да оставим косата си леко влажна, но в никакъв случай пресушена. За финал можем да включим за малко студения въздух. Тази опция придава фантастичен блясък на косата, а с нанасяне на хидратиращ или заглаждащ продукт резултатът е изумителен.