Сърбящ скалп през зимата

Кожата на главата ви сърби, а досадният пърхот не изчезва? Това са нормални явления през зимните месеци и се дължат на сухия въздух, както и носенето на шапки и качулки.

За да заздравите отново скалпа си, оставете сешоара, машата и пресата, защото те го изсушават допълнително. Твърде горещата вода също премахва влагата и защитните липиди от скалпа по време на измиване. Като цяло опитайте се да не миете косата си твърде често. Миенето на косата ви всеки ден може да причини дисбаланс в скалпа и повлия на цялостното състояние на косата.

Добрата четка за коса, разбира се, е от съществено значение за правилната грижа. Висококачествената четка не само разплита косата, но и пази скалпа – просто масажирайте нежно с всяко движение. По този начин разпределяте равномерно произведения себум в цялата коса. Себумът действа като естествен балсам, придава блясък на косата, а разресването стимулира кръвообращението в скалпа. Важно условие е да почиствате редовно четките или гребените с шампоан и да отстранявате космите.

От домашните лекове за сърбящ скалп, ябълковият оцет е универсален. Той помага за регулиране на рН на скалпа и по този начин предотвратява пърхота. Същевременно намалява сърбежа и има дезинфекциращо действие срещу гъбички и бактерии. Освен това може да забави омазняването на скалпа. Просто смесете две с.л. с литър чиста вода и масажирайте косата си след измиване. След това изплакнете.