Професионалните фризьори и гримьори

Гримьорската и фризьорската професии изобщо не са лесни, поне не ако искаш да бъдеш професионалист. Хората често ги подценяват, защото за тях висше образование не се изисква, само изкаран курс и сертификат, така че е сравнително достъпно за всеки да си отвори малък салон. От друга страна пък приходите са добри.

Но да станеш професионален фризьор в смисъла на това да те търсят за модни ревюта, рекламни клипове, телевизионни предавания и изобщо да работиш с по-известни хора,  които ще се показват пред публика, изобщо не е лесно. Особено в днешно време, когато пазарът е толкова свит покрай кризата и големи модни агенции фалират – като затворилата през 2007г. Джей Моделс.  Имам приятели гримьори и те ми споделят, че в момента конкуренцията е жестока и ако не си доказало се име в бранша, до тези нива на професията фризьор и гримьор е много трудно някога да стигнеш.

А работата на тези хора е уникална – виждала съм някои от „творбите“ им и винаги съм била очарована от таланта и усета им за това, кое ще изглежда добре и как да го постигнат възможно най-оптимално.  Надявам се в бранша нещата да започнат да се подобряват, защото заслужаваме по-добри условия и заплащане.