Пипате ли постоянно косата си?

img_6423Това е важен въпрос и искам хубаво да се замислите, преди да отговорите окончателно.

Както знаем собствените ни мимики и жестове имат ключова роля по отношение на невербалната комуникация. Дали го правите осъзнато или не, но пипането, отместването или игрането с косата ви създава впечатление у околните, затова е добре да го правите с малко повече мисъл.

Предлагам ви няколко заигравания с косата ви, над които да помислите…

Ако въртите кичур коса около пръста си по време на презентация, семинар или друг вид среща, вероятно оставяте впечатление на незаинтересованост и изглеждате все едно ви е скучно. Играта с косата ви показва, че си търсите странично занимание, с което да се разсейвате от случващото се в момента.

Ако постоянно променяте прическата си в рамките на един и същи ден, може би сте изнервена. Наистина ли искате са ви личи и всички да разберат? Връзвате я, пускате я, пак я вдигате нагоре и я пускате по раменете си, премятате я на една страна, после на друга и т.н. Прекалено енергична сте, сякаш се опитвате да се разсеете и да се отървете от някакво натрупано напрежение наоколо. Само че с показното си поведение може би напрягате и хората около вас?

Нека вмъкна и следното обаче. Ако вършите някаква интелектуална дейност и за момент отместите поглед встрани със замислено изражение и някак неосъзнато докоснете косата си, това може и да изглежда добре. Сякаш се самоуспокоявате по този начин и събирате мислите си. В този случай докосвате косата си наистина неосъзнато и без задни мисли. Върнете отново целеустремен поглед към монитора (например) с изместена на една страна коса и… изглеждате сякаш тя е източникът ви на вдъховение.

И последно, но не на последно място. По ръцете ни полепват много микроби постоянно, а дланите ни се потят лесно. Пипайки косата си, вие вероятно я замърсявате и омазнявате по-лесно. Хрумвало ли ви е, че по този начин вредите на добрия й външен вид?