Лафка и европейските киоски в България

fadМного се обсъждат напоследък Лафките – в какви ли не икономически и политически контексти, от които аз нямам понятие, а и не ми се коментират. Това, за което ми се говори, е видът на киоските на тази верига, който предполагам ще се съгласите, не само е много практичен (с две отварящи се крила), но и съвременен.

Ако сте бродили из Европа, предполагам сте забелязали как в по-големите градове има подобни киоски като тези на Лафка и  те всички си приличат един с друг. Така не само гражданите ги забелязват по-лесно, но и туристите, които биха могли да си купят от там карта или нещо за хапване.

В Париж, например, доколкото знам има над 1000 павилиона, които си приличат по външен вид и са знакови за града. Вериги като Лафка има и в държавите ни-съседки – Румъния, Сърбия и Гърция – където тези магазинчета, наричани „периптеро“ се радват на огромна почит. Сигурна съм, че с времето и у нас ще се възприемат, макар в момента досегашният бизнес, занимаващ се с дребни покупки, да протестира срещу навлизането на по-голямата компания, каквато е „Лафка“.  Може би е вярно, че Лафка взима техния пазар, но все пак откъм услуга и визия, нейните киоски са на светлинни години от старите будки за вестници и соц. павилиони.

Лафките са в същата цветова гама и допълват външния вид на спирките, което е още една причина да ги харесвам – за естетическия вид на града е важно нещата да не изглеждат изкуствено отделени и разноцветни, а да си съвпадат, какво е в случая.

А какво е вашето мнение за киоските на Lafka?

Google+ Comments

Leave a Reply