Имало едно време…. Lafka

Днес ще ви разкажа една нетипична приказка. Малко тъжна, малко смешна, малко драматична. Това е една трагикомична история за едни хора, които живели в една държава. Те не обичали много страната си, но и не я мразели. Понякога са опитвали да я хулят и се оплаквали от мястото си в нея, заканвали се, че ще напуснат, но малцина наистина си тръгвали. Повечето от тези хора били силни с думите си , но слаби в делата. Сред тях, макар и малко, имало и мълчаливи люде, които се стараели да подарят на държавата си нещо ново, по-добро и по-красиво, защото осъзнавали нуждата да повее вятърът на промяната.

Един ден се родила идея, която щяла да облагороди обликът на градовете, да осигури нови работни места, да предостави конкурентен пазар за родните стоки, които чезнели след вълните от вносни, и не на последно място – да носи ретро духа на времето. Производителите се зарадвали, кметовете на много общини приели идеята, доста безработни изпитали облекчение и така била поставена първата Lafka. Семпла, цветна, модерна, тя освежила улиците и започнала да привлича жадни пешеходци или чакащи по спирките минувачи. Била кръстена с блага дума, която всички знаели и затова бързо я запомнили.

Редица дребни търговци обаче се изплашили от новото улично въведение. За да се спасят пуснали мълвата, че Lafka е лошият голям вълк, който ще смъкне червената шапки на сигурност сред обществото. Мнозина повярвали на слуховете и се обявили против новите киоски. Направили анти агитационни страници и започнали много граждани убедено да работят за чужди интереси. И така започнала една обществена война на мнения, която се разширила до толкова, че започнала постепенно да вреди на самото общество. Хората, които работели там започнали да се притесняват да не загубят отново работата си. Родните стоки, които били на задните щандове в големите магазини започнали да се продават по-бавно. Това можело да демотивира местния производител и държавата да загуби още няколко процента от иначе ниското си локално производство. Тогава се проявила и вандалщината, с която няколко нови киоски били разрушени. Мнозина от протестиращите осъзнали каква вреда са нанесли. Разбрали, че ако разрушат и малкото хубаво нещо отново ще се върнат в изходната позиция, в която всички отново ще се оплакват. Затова решили, че за доброто на обществото трябва да спрат всякакви прояви на невежество и да помислят какво да направят, така че  да помогнат на хората без работа и позволят на вятъра на промяната да повее.

Как ще свърши тази приказка ще решите вие… но надявам се с мисъл за хората и за добрият облик на градовете ни, и надявам се с подкрепа към Лафките.

LAFKA from ROBO on Vimeo.

Google+ Comments

Leave a Reply